Vintern har varit lång i år. Och nu har vi fått förklarat för oss att det beror på att vintern varit kortare på norra halvklotet. Det har tydligen ändrat höga luftströmmar som gjort att vintern bitit sig fast här i norra Europa.
När den globala termperaturhöjningen blev ett allmänt samtalsämne var det flera i min närhet som pratade om hur de hade tagit hänsyn till de fyra graderna – eller vattenhöjningen, när de investerat i fjällstuga eller ett nytt hus vid vattnet.
Resonemanget var att ”fyra graders temperaturhöjning leder till att det som tidigare var tio grader varmt skulle bli fjorton grader i framtiden – då ligger min fjällstuga bra till för där är det alltid kallt”. ”Om vattnet ska stiga en meter i Stockholm så har jag skaffat ett hus som ligger två meter över vattnet”.
Det är nu lätt att se hur naivt resonemang det var. (Jo, jag är lite efterklok här, men jag har å andra sidan aldrig riktigt trott på de enkla teorierna).
Om en sak händer, i synnerhet något mer fundamentalt, sätts så otroligt många saker i rörelse där vi inte har en rimlig chans att förstå vad slutresultatet kommer att bli. Vi kommer aldrig att kunna förutse exakt vad dessa fyra grader (för det kan kanske stämma) kommer att leda till. Vädret kan bli helt annorlunda, kulturer kan i sin tur påverkas som i sin tur leder till demografiska förändringar.
Detta är i sig en viktig poäng. Men för att vara trogen mitt tema här på bloggen kan jag inte avstå från att även påpeka att denna komplexitet även gäller stora teknikförändringar.
När våra telefoner helt plötsligt blir en kraftfull dator med massor av spännande egenskaper går det inte bara att extrapolera fram ett svar givet dessa givna fakta. Det kommer naturligtvis att ändra så mycket mer på vägen, som i sin tur rör om rejält i grytan.
Internet är en så stor och omvälvande kraft att vi på inget sätt kan förutse vart det kommer att ta oss. Det är en del av charmen och spänningen. Men det är också en mardröm för framtidsforskarna.