månadsarkiv: mars 2025

Vägen till styrelsen är via styrelsen

Många är intresserade av att sitta i en bolagsstyrelse. Ett utmärkt sätt att bygga kunskap och erfarenhet är att engagera sig i någon av de styrelser som många gånger skriker efter folk: föreningar och andra ideella organisationer.

Jag har förmånen att vara aktiv i Styrelseakademien, en ideell förening som vill stärka rollen som för “styrelsearbetare”, både ordföranden, ledamöter och valberedning. 

Många är aktiva i Styrelseakademien och går på föreningens attraktiva kurser för att de själv vill sitta i en styrelse. Det är klokt: styrelser av alla slag vinner på att ta in extern kompetens, i synnerhet om företaget vill utvecklas och växa. Och genom utbildning i styrelsearbete blir du bättre förberedd för ansvaret och möjligheterna. Det är också ett forum där kompetens och erfarenhet kan tas till vara.

Men hur gör man för att stärka sin möjlighet att bli styrelseledamot, utöver att vara medlem i Styrelseakademien och ta del av utbildningarna? 

Det finns ett väldigt enkelt och samtidigt svar: genom att engagera dig i en styrelse!

Det finns nämligen väldigt många som behöver aktiva och engagerade styrelseledamöter: våra föreningar! Allt från idrottsklubbar, bostadsrättsföreningar, kyrkor, föräldraföreningar och mycket annat. Såklart oavlönat, kanske lite tidskrävande i perioder, ibland lite utsatt. Men det finns massor av skäl att ändå engagera dig. 

För det första gör du en insats för samhället, i både det stora och lilla. Idrottsföreningen är beroende av ideella insatser, så att barn och ungdomar kan få idrotta. Kyrkan behöver kassörer och sekreterare, så att verksamheten kan få utvecklas. Och bostadsrättsföreningen bygger på att de boende tar eget ansvar för underhåll och förvaltning. Meningsfulla uppgifter gör även ditt liv meningsfullt. 

För det andra lär du dig en massa. Allt från mötesformalia och bokslut till diplomati och retorik. Visst går det att lära sig massor i skolbänken, men det ska inte underskattas att lära sig genom att göra saker: ett protokoll i taget, ett årsmöte åt gången. Den praktiska erfarenheten bygger även trygghet när du engagerar dig i andra sammanhang, både i och utanför styrelserummet. 

För det tredje bygger du upp ditt styrelse-CV, så att du kan visa upp för andra att du har en styrelseerfarenhet. Visst är det skillnad på att sitta i en börsbolags styrelse och att vara kassör i Smalångers BK. Men det visar att du gärna hugger i, att du hellre tackar ja än tackar nej. 

Vill du öka chanserna att sitta i en bolagsstyrelse? I så fall rekommenderar jag att du sätter dig i styrelsen för den lokala fiskevårdsområdesföreningen. Eller i styrelsen för bostadsrättsföreningen. Eller räcker upp handen när Rotary vill ha aktiva till styrelsearbetet nästa år. 

Du vinner på det. Samhället vinner på det. Och på sikt kanske det även ökar dina chanser att få fler och ännu mer utvecklande styrelseuppdrag.

Bygg ut faktaförsvaret

Sverige måste försvaras. Både från stridsvagnar och missiler. Men också från trollfabriker och desinformation. Det kräver en ökad satsning på utbildningssystemet, inte minst universiteten.

Ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, klev fram i rampljuset på Folk & Försvar för ett drygt år sedan, när han 2024 blev näranog rikskänd med orden: 

”Många har sagt det före mig, men låt mig göra det med ämbetets kraft, mindre inlindat och med en osminkad tydlighet: det kan bli krig i Sverige.”

Hoten mot Sverige är påtagliga och reella. Givetvis finns ett militärt hot, men redan här och nu finns det attacker mot vårt öppna samhälle, där starka krafter vill slå split och splittring hos oss, undergräva förtroendet för våra institutioner och på olika sätt skapa oreda och misstro. 

Detta hot är inte bara potentiellt – det sker här och nu. Faktakriget har redan börjat. 

Ett avgörande verktyg för att stärka samhällets motståndskraft mot yttre påverkan och desinformation är skolan: hela vägen från grundskola, gymnasium och upp till den högre utbildningen, högskolor och universitet. Ska vi vinna faktakriget måste vi rusta just detta försvar. Det är bara genom egen förmåga att tänka, ifrågasätta, analysera och tolka som vi kan stå emot desinformation och lögner.

Attackerna i USA mot utbildningssystemet, inklusive den högre utbildningen är i ljuset av detta skrämmande, men helt i linje med populismens agenda. Fakta som står i vägen för egna enkla sanningar är bara jobbiga. Detta riskerar att göra USA än svagare på flera nivåer. 

Som tur är har vi fortsatt hög tilltro till våra institutioner i Sverige, inklusive forskning och vetenskap. Det skapar ett skydd mot de värsta galenskaperna, men är självfallet inte hundraprocentigt. 

Det är framför allt inte något av Gud givet. Inte heller vi är immuna mot populismen och faktaresistensen. Även här i Sverige börjar vi se allt mer av åsikter, som tydligt driver bort från det som forskning och vetenskap visar. Titeln på Jack Werners bok från 2018 är talande: ”Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå”.  

För någon vecka sedan deltog jag i ett riksdagsseminarium om resurserna till den högre utbildningen. Allt fler söker sig till den högre utbildningen i Sverige, men resurserna urholkas hela tiden. En rapport från SULF från 2024 visar att den högre utbildningen idag har 13,2 miljarder kronor mindre att röra sig med än för ett jämförbart uppdrag 1994/95. Det är oomtvistat att resurserna för den högre utbildningen har urvattnats, vilket leder till mindre undervisningstid, mindre forskning och mindre möjlighet till samverkan med omgivande samhället. 

Parallellt med detta tilltar byråkratiseringen på våra lärosäten, där olika typer av regelverk läggs på andra och skapar ett ofta tungrott system, som står i vägen för god undervisning. 

Detta är allvarligt, på både kort och lång sikt. Utöver att vara en investering i framtidens företag och nya idéer, en satsning på framtidstro och optimism är även resurserna till universiteten och högskolorna en helt avgörande del i det ”mjuka” försvaret av Sverige, vår demokrati och tilltron till myndigheter och institutioner. Kalla det gärna för ”faktaförsvaret”. 

När vi lägger allt mer resurser på vårt militära försvar – en självklar prioritering givet omvärldsläget – behöver även det mjuka försvaret stärkas. I det är den högre utbildningen en nödvändig komponent. 

Så låt mig därför, möjligen mindre inlindat och med en osminkad tydlighet understryka: det kan bli faktaresistens i Sverige.