Jag hör verkligen inte till dem som önskar ett högt skattetryck. Jag tror det överlag borde sänkas, i synnerhet på arbete. Skatt är ett ganska effektivt sätt att minska användning av något (tobak, sprit är två bra exempel) och jag är övertygad om att det även gäller arbete.
Men med det sagt så finns det givetvis legitima skäl att ha ett visst skattetryck, och i ett väl fungerande samhälle används skatterna till samhällsnyttiga funktioner som det stora flertalet kan ställa sig bakom. Skolor, rättsväsende, vård och mycket annat.
Just nu är pressen på våra välfärdssystem hårt, eftersom antalet flyktingar anlänt till Sverige ökat relativt snabbt under sommaren och hösten. Till slut så mycket att regeringen tvingades stänga gränserna.
Jag tycker regeringens beslut är sorgligt: vi måste dels stå upp för allas rätt att komma undan från krig och terror, men också för ett öppet samhälle där vi kan röra oss fritt utan att behöva hålla oss inom givna ytor. Det nya samhället tror jag helt enkelt inte baserar sig på landsgränserna.
Men under den intensiva debatt som följde på regeringens beslut kom inte så få att vilja föreslå att vi ytterligare ska höja skatten för att kunna höja – eller i alla fall bibehålla – ambitionerna i välfärdssamhället.
Jag är ytterligt tveksam till detta.
Sverige har redan ett av världens högsta skattetryck. I många fall balanserar det på gränsen till vad både enskilda individer och företag står ut med. Det finns åtskilliga exempel på skatteplanering.
Att öka uttaxeringen skulle troligen få en hel del negativa konsekvenser, och högst sannolikt leda till att den totala skatteintäkten för staten skulle minska.
Jag är kanske fel person att måna om det rådande skattetrycket, men jag hoppas verkligen att de som idag säger sig vara glada för vår omfattande välfärdsstat inser att vi också måste vara försiktiga med de intäkter vi redan har.
Det vore naivt att tro att de varade för evigt.